• Net als veel andere beleggingsplatformen heeft beleggingsapp Peaks geprofiteerd van de toegenomen interesse voor beleggen tijdens de coronapandemie.
  • In een jaar tijd is het aantal klanten verdubbeld, zo laat CEO Tom Arends weten aan Business Insider.
  • Ondanks de beweeglijke beurs is het volgens Arends een goed moment om te beginnen met beleggen.

De coronacrisis heeft beleggingsplatformen geen windeieren gelegd. Door de toestroom van jonge beleggers was er afgelopen jaar sprake van een forse aanwas van klanten bij onder andere onlinebroker DeGiro en beleggingsapp BUX.

Ook beleggingsapp Peaks heeft geprofiteerd van de toegenomen populariteit van beleggen tijdens de coronapandemie. “Afgelopen jaar zijn er meer dan 70.000 klanten met Peaks gestart”, zegt CEO Tom Arends. “Daarmee is het aantal klanten verdubbeld.”

Met Peaks kunnen klanten beleggen met hun wisselgeld. Elke bankafschrijving wordt afgerond naar de volgende euro. Koop je een kop koffie van 2,60 euro, dan gaat 40 cent automatisch naar je beleggingsrekening. Ook is het mogelijk om een vast bedrag per dag, of per maand, opzij te zetten.

Lees ook: Peaks, de hippe beleggingsapp van Rabo, is duur als je weinig inlegt

De toestroom van nieuwe beleggers is volgens Arends te danken aan een aantal omstandigheden. Zo heerste er afgelopen jaar een positief sentiment op de beurs, die na een schrikreactie bij de start van de coronacrisis sinds eind maart 2020 hard is gestegen.

De lockdownmaatregelen tijdens de coronacrisis zorgden daarbij voor minder uitgaven en consumenten zochten – vanwege de lage spaarrente – naar een bestemming voor geld dat ze niet spendeerden: “Dat geld vond z’n weg naar de beurs", aldus Arends.

Dit leidde tot flinke koersstijgingen, die ook nu nog doorzetten. Volgens beursexperts brengen de daarmee samenhangende hogere koers-winstverhoudingen het risico mee dat het beursrendement de komende jaren relatief laag zal zijn.

“De beurzen zijn vooruitgelopen op het herstel van de economie”, zegt ook Arends. “Maar met de heropening van de maatschappij zullen de bedrijfswinsten ook toenemen, wat de aandeelwaarderingen weer enigszins recht zal trekken.”

Ondanks beweeglijke beurzen, nu een goed instapmoment

Sterke koersschommelingen en onrust zijn volgens Arends onderdeel van het huidige beleggingsklimaat. “Als aandelenkoersen flink oplopen, neemt de beweeglijkheid toe. Bij negatief nieuws kan het zijn dat sommige beleggers onzeker worden, hun winst pakken en zo een beurscorrectie in gang zetten.”

Toch denkt Arends dat het nog steeds een goed moment is om in te stappen. “Ik denk dat het altijd een goed moment is om te beginnen met beleggen. Hoe eerder je begint, hoe beter. Als je niet instapt, neemt de tijd die je in je leven kan beleggen af. En die factor tijd is juist wat beleggen heel interessant maakt.”

Wel is het belangrijk om te beleggen voor de lange termijn. “Als je naar de geschiedenis van de beurs kijkt, is de kans groot dat je over een langere periode een positief rendement behaalt. Je zal zeker een correctie of crash meemaken, maar uiteindelijk zal de beurs omhooggaan.”

Om je risico verder te beperken, is het volgens Arends van belang om je aandelen goed te spreiden. “Het makkelijkste is om te werken met wereldwijd gespreide indexfondsen en ETF’s.”

“Ook deels beleggen in obligaties helpt bij het verbeteren van je risico-rendementsverhouding. Houd je ’t bij Europese obligaties, dan is er ook geen valutarisico.”

[activecampaign form=24]

Lees meer over beleggen: